sobota 17. července 2010

Novohradky 2010

Po 17 dnech v Novohradkách nejsem pln dojmů, ale i tak to stálo za to - poprvé za pět let jen dva deštivé dny (že by důsledek globálního oteplování?), takže Pohořský potok, Jiřecký rybník, Zlatá Ktíž, to jsou místa, která jsem znečistil svou přítomností.
Kromě toho jsem viděl Pohoří, před šesti lety z vesnice o kdysi 1300 obyvatelích zbýval jen zničený kostel, dnes tři haciendy a kostel, i díky pomoci z Rakouska, opravovaný. Cesta na Kamenec, kdysi dobrodružná, protože neznačená, bezpečná, ale i tak krásná.
A to je všechno - zbývající dny byly vyplněny pobíjením nové boudy ČTU TK Boltuka, takže jsem se naučil dělat okenice z prken, rovnat hřebíky, zapalovat oheň jednou sirkou (což v nedeštivém období nedalo žádnou práci).
A zjistil jsem, že  naše generace, zvyklá se chovat v lese, starat se o své přežití, je střídána ob generací, která i do lesa si bere MP3 přehrávače, aby přehlušila zvuky ptáků a šumění větru.
Nejhezší trampský industriál představovaly tři láhvičky od přesnídávek se svíčkami, které v kapse vytvářely v nočním lese velmi zajímavý zvuk, hezčí než většina dnešní hudby.
A konečně zjistil, že kamarádství představuje i do budoucna hodnotu, kterou jen tak něco nepřevýší. Architekt, ředitel cestovky, programátor, technik, voják, studenti a úředníci jsou nutní pro každodenní přežití, ale v lese ztrácí své funkce a stávají se sami sebou, tam se ukazuje, jaký kdo je doopravdy, jak se na koho spolehnout.
Pidlivizace, di se bodnout!

2 komentáře:

  1. Jsem z generace "která si i do lesa bere MP3 přehrávače". Přesto musím uznat, že jedny z mých nejhezčích zážitků pocházejí z oddílových výletů a táborů. V přírodě se toho dá zažít hodně, vzájemná pomoc a přátelství jsou neocenitelná. Ráda vzpomínám na večerní táboráky, spaní pod širákem, ve stanech či v seníku :)
    Jen škoda, že s nástupem počítačů děti tráví čas u různých PC her, které jim zdaleka nedají to, co je v životě potřebné...
    Je pravda že v lese jsme sami sebou.
    Katee

    OdpovědětVymazat
  2. Je rozdíl brát si sebou MP3 a poslouchat. Taky jsem před pěti lety dětem v lese pouštěl zvuky ptáků, aby porovnávaly, co slyší.

    OdpovědětVymazat