sobota 21. ledna 2012

Elektronické knihy

Elektronické knihy

Formáty elektronických knih

Pdf – formát dnes uznaný jako ISO standard, původně proprietní formát Adobe, může obsahovat DRM (omezení vlastnických práv, nutná registrace)
ePub – otevřený standard IDPF (International Digital Publishing Forum)
pdb PalmDoc – určený pro PDA zařízení, první formát pro elektronické knihy
prc, mobi, azw – založen na standardu Open eBook, upraven používán Amazon (azw)
rtf
txt – textový soubor bez formátování, obsahuje pouze text s vyznačením odstavců; může být problém s kódováním národních znaků
html – text s formátováním v HTML kódu
chm – kompresní HTML, proprietní formát Microsoft, používaný pro nápovědy
Úplný přehled všech používaných formátů lez nalézt na stránce:

Čtečky elektronických knih

Ponechám stranou, že elektronické knihy v určitých formátech lze číst na stolních počítačích, noteboocích, netboocích a tabletech, a zaměřím se pouze na tzv. e-booky, elektronické knihy. V nich se používá nepodsvícený a na spotřebu elektrické energie nenáročný elektronický inkoust, e-ink. Ten je tvořen částicemi, které se zarovnají podle působícího elektrického pole, mohou být černé nebo bílé. E-book tak při otáčení stránek nastavuje uspořádání těchto částic, aby se zobrazil obraz na ploše tvořící stránku knihy nebo uživatelské rozhraní.
O principu, výrobě a použití e-ink se lze dočíst na stránce:
Výrobců čteček elektronických knih je několik, některé jsou spojeny i s prodejci e-knih.
Čtečky Kindle jsou vyráběny pro společnost Amazon. Ta preferuje vlastní upravený formát azw, který nebyl v ČR příliš rozšířený. Nicméně dnes vydávané e-knihy se prodávají i ve formátu určeném pro tyto čtečky.
Čtečky Jinke Hanlin jsou základem pro čtečku českého prodejce eReading, který preferuje formát pdf s ochranou DRM.
Čtečka Nook spojená s obchodem Barnes and Noble se v ČR příliš neprosadila.
Další čtečky PocketBook, Sony nejsou spojené s žádným prodejcem knih.
Prodejce EUROMEDIA GROUP, k.s. (www.ebux.cz) prosazuje namísto čteček tablet Wooky, podobně jako společnost Mobilbonus (www.rajknih.cz).
O všech typech čteček se lze dočíst na stránkách www.digiknihy.cz a objednat vybranou čtečku v shop.acomp.cz, na který stránky odkazují, druhým zajímavým zdrojem jsou stránky
http://www.elektronicke-cteni.cz.
Do čteček lze vkládat knihy přes Wi-Fi (přihlášením se k příslušnému nakladatelství a zakoupením e-knihy) nebo připojením k počítači přes USB rozhraní anebo vložením nějakého typu paměťové karty.

Prodejci elektronických knih

Prvním a dlouho jediným šiřitelem (nemohu psát prodejcem, protože část knih je i byla k dispozici zdarma) e-knih byl server www.palmknihy.cz. Přestože nikdy nebude mít většinový nebo velký podíl na trhu, patří mu čest za šíření osvěty o e-knihách, čtečkách i možnost publikování knih zdarma pro nové nebo méně známé autory. Knihy jsou dostupné v mnoha obvyklých formátech a obsahují tzv. sociální ochranu – e-kniha má předsádku nebo zápatí všech stránek s uvedením informací o vlastníkovi.
Druhým prodejcem e-knih je server eReading.cz, který přišel jako první v ČR s vlastní čtečkou.
Těmto dvěma projektům šlapou na paty a pravděpodobně dříve či později předeženou knižní velkoobchody Kosmas (www.kosmas.cz) a Euromedia Group (www.ebux.cz). Ten první už několik let má internetové knihkupectví spojené s řadou prodejen/výdejen umožňující nakoupit knihy, které už v kamenných knihkupectvích být nemusí, ten druhý vydává přehled knih pod názvem Knižní klub. Oba jsou zaměřené i na dobře prodejné tituly, takže z jejich vstupu na trh s e-knihami se zdá, že jsme vstoupili do stavu, kdy čtečky s e-knihami přestanou být výjimkou.

Zdroje e-knih zdarma

Kromě již zmíněného serveru Palmknihy.cz a nelegálních zdrojů, které zmiňovat nechci, je tu ještě řada knih, jejichž autoři jsou mrtví více než 70 let, ale jejich dílo je dodnes zajímavé. Některé jejich knihy nalezneme na serveru http://texty.citanka.cz, Městská knihovna v Praze nabízí veškeré dílo K. Čapka, K. H. Máchy a B. Němcové a některé další knihy na stránce http://www.mlp.cz/cz/projekty/on-line-projekty. Odborné knihy zaměřené na internet, programování a Linux obsahuje knihovna knihy.root.cz.

Výhledy

Server Lupa.cz zabývající se trendy v oblasti internetu v článku
http://www.lupa.cz/clanky/e-knihy-po-pul-roce-pomale-otaceni-kola-dejin popisuje současný stav se čtečkami a e-knihami, ze kterého se dá vypozorovat, že nastupuje doba, kdy se masově rozšíří čtečky pro ty, kteří preferují knihy, a tablety pro ty, co preferují vícefunkční zařízení. Část zařízení ponechá na svých majitelích způsob pořizování a aktualizace knih, jiné budou umožňovat pouze jeden (a tím pro někoho jednodušší) způsob.
Velká nakladatelství jsou těsně před spuštěním svých vlastních e-shopů s e-knihami, ale čekají na nejvhodnější okamžik. Noviny a časopisy už na e-formát přecházejí, vychází 60 titulů, některé zdarma a jen v elektronické podobě, jiné placené a v obou formátech.

Žádné komentáře:

Okomentovat