pátek 15. července 2011

Francie - Paříž - Den 6.

Poslední noc, předposlední den. Navíc v podvečer vyhlášení výsledků a banket. Takže omezený čas. Co dřív? A co teď? A co potom?
Tak hezky popořádku.
Přes velkou část Paříže se táhne jedna diagonála. Začíná v moderní čtvrti La Defence a pokračuje skrz Vítězný oblouk na Champs Elysee. Takže La Defense, Velká Archa:
Další fotky zpracuji a do čtvrnácti dnů budou na rajčeti. Zatím jen tato ukázka. Vzor pro pražskou radnici, ne jednotlivé domy na Václaváku, ale celou čtvrť a pořádně je nutno "sdělat".
Dále odbočka k Muzeu moderního umění:
Zezadu je to takový přírodní skatepark. A zepředu výstava o Kees van Dogenovi, holandský malíř, anarchista a modénní, ve smyslu společenský člověk. A přesto se nechal v 41. zneužít a jel do Německa na turné, za což byl vyobcován z prostředí francouzských malířů a zemřel v roce 1968 v Mexiku.
A konečně Vítězný oblouk, ten vliv Napoleona se nezapře.
Až mne tak napadá, jaké jsou dějiny pes. Co mají společného Mitterand, Chirac, Sarkozy, de Gaulle kromě toho, že to byli prezidenti? Řekl bych, že manikální touhy po moci, pocit jedinečnosti, sebestřednost. A v čem by byl takový Le Pen jiný? Jen v tom, že by spoustě lidí se zjednodušeným viděním světa narostl hřebínek. Přesto byla mezi ním a Chiracem nějaký výběr? ALe to už jsem hodně odbočil.
Přestože jsem viděl lidi různé, jsou tu i ve své většině lidé stejní jako kdekoliv jinde. Tak a pro dnešek vše.

Žádné komentáře:

Okomentovat