sobota 21. ledna 2012

Digitální rádio


Digitální rozhlas

Prakticky u konce je přechod na digitální televizní síť, které v rámci tzv. veřejnoprávního komplexu umožňuje i přenos některých rozhlasových stanic (veřejnoprávní Český rozhlas a jeho stanice Radiožurnál, Dvojka, Vltava, Leonardo, ČRo 6, Rádio Česko, Radio Wave, D-dur a soukromé křesťanské Radio Proglas). Stejné stanice se prosazují i v digitálním rozhlasovém vysílání.

Technologie DAB/DAB+

Digital Audio Broadcasting (DAB) je technologie pro plošné vysílání rozhlasových stanic umožňující více stanic na jedné vlnové dálce, zvýšenou odolnost proti šumu, vícecestnému šíření, útlumu a vzájemným interferencím. Pro kódování je použit audio kodek MP2 s bitrate (datový tok) 128 kbps. Označení DAB+ představuje vylepšenou verzi s kodekem MPEG-4 HE-AAC v2 umožňující šířit i doplňkové informace (název stanice, informace o programu), do sítě se vejde více stanic než do sítě DAB, ale s menším bitrate – 40 kbps.

Šíření digitálního signálu

Český telekomunikační úřad vydal oprávnění pro šíření signálu příbramské firmě Teleko, České Radiokomunikace a plzeňské společnosti RTI.cz. V tuto chvíli je dostupný digitální rozhlas šířený firmou Teleko v Praze, v Brně, v Ostravě a v Příbrami, chystá se v Královéhradeckém, Libereckém a Ústeckém kraji.
Pro digitální rozhlasové vysílání je mezinárodně vyhrazeno a využíváno především tzv. III. televizní pásmo (VHF 174-230 MHz), které analogové televizní vysílání teprve postupně opouští, ale také tzv. pásmo L (UHF 1452-1492 MHz), které je volné.“ V tuto chvíli se šíří signál pouze v pásmu L, pásmo III. Bude uvolněno úplným ukončením analogového televizního vysílání.
Kmitočty jsou uděleny na 10 let. Držitel přídělu musí zajistit jejich efektivní využívání, čímž se rozumí zajištění možnosti příjmu rozhlasového digitálního vysílání alespoň pro 50 % obyvatel jednotlivých krajů. Podle stanovených podmínek se tak musí stát nejdéle do 6 měsíců po požadavku rozhlasové stanice, nebo nejpozději do dvou let od přidělení kmitočtů.
Signál šíří vysílače Praha-Strahov (2,5 kW) a Příbram (400 W). Vysílání uslyšíte jen tehdy, pokud si pořídíte rozhlasový přijímač, který umožnuje příjem stanic v DAB a DAB+ v pásmu L. Na běžných rádiích digitální signál nenaladíte.
Dva vysílače svým výkonem teoreticky pokrývají přes 1,35 milionu obyvatel v hlavním městě a na Příbramsku. Stanic z nich může vysílat mnohem víc, volná kapacita kanálu pojme další desítky programů.
Teleko šíří digitální rozhlas díky oprávnění od Českého telekomunikačního úřadu. „Je to na základě individuálních oprávnění k využívání rádiových kmitočtů rozhlasové služby od ČTÚ. Jejich čísla jsou 175269/DA a 175267/DA,“ potvrdil Českému rozhlasu majitel firmy Tomáš Řapek.
Parametry jednotlivých stanic:
DAB: Český rozhlas Radio Wave (160 kbit/s) a Radio Proglas (160 kbit/s);
DAB+: Český rozhlas Leonardo (64 kbit/s), Český rozhlas D-dur (64 kbit/s), Český rozhlas 3 - Vltava (80 kbit/s), Český rozhlas Region, Středočeský kraj (64 kbit/s), Český rozhlas Rádio Česko (40 kbit/s)“
U stanic mluveného slova může být kvalita signálu logicky nižší než u stanic s hudbou. Čím vyšší bitrate bude stanice mít, tím lepší bude zvuk. Ale tím více místa bude zabírat stanice v takzvaném multiplexu (podobně jako u digitální televize). A o to může být vysílání pro provozovatele nákladnější nebo levnější.
Společnost Teleko vysílá stanici mluveného slova Česko s datovým tokem MPEG4 40 kbits/s, rozmanitou Vltavu Českého rozhlasu pak v MPEG4 s 80 kbity za sekundu. Většina stanic (ČRo Leonardo, D-Dur, Region) má bitrate 64 kbits/s. "Dvě stanice (ČRo Wave a rádio PROGLAS) ještě vysíláme v MPEG2 s tokem 160 kbits/s," vysvětluje Řapek.
Z hlediska kvality potěší, že přenášený frekvenční rozsah je větší než u analogového rádia. Zatímco u FM vysílání je to 30 Hz – 15kHz u DABu se vzorkováním 48 kHz je to 20 Hz až 20 kHz, tedy stejně jako hudební disk CD. S ním se však celková kvalita srovnávat v žádném případě nedá, protože pro přenos se používá podstatně menší datový tok.

Přijímače

Prakticky jediným domácím prodejcem je Teleko, s.r.o., která na stránkách www.pureradio.cz nabízí přijímače pro FM/DAB+/Wi-Fi nebo FM/DAB+. Vedle ní se dají sehnat přijímače signálu DAB+ ještě u společnosti Digital Radio s.r.o. (www.digitalradio.com), digitální rádia, ale často pro v ČR nepoužívanou technologii DAB, mají v nabídce ještě internetové obchody Heureka.cz, Hi-Fi internet market, AVCENTER.CZ a Excel Hi-Fi market.

1 komentář:

  1. Jenom čumim, co jsi toho vytvořil. Klobouk dolu.
    Ď

    OdpovědětVymazat